A nyomonkövetési tevékenységünk hatékony elvégzése érdekében a vállalkozásokat különböző kategóriákba soroltuk. A képzési és tanácsadási folyamat során alkalmunk nyílt ügyfeleink felkészültségének, illetve a vállalkozásuk megalapozottságának értékelésére is. Ezek a mérföldkövek kiemelten a kompetenciaméréshez és az üzleti tervezéshez kapcsolódtak.
 
A kompetenciamérés eredménye és az üzleti terv értékelése alapján minden vállalkozás esetében képeztünk egy kiinduló pontértéket, ami a nyomonkövetési időszakban nyújtott teljesítménye alapján változhat.
 
A kiinduló pontszámot (amelyet az 1. sz. projekthatékonysági jelentésben közöltünk) az alábbi módon számítottuk:
 
Pontszám=(K+Ü*2)/3
ahol a K a kompetenciamérés értékét, az Ü az üzleti terv pontszámát jelenti 1-100-as skálán. A képletből látszik, hogy súlyozott átlagról van szó, amelyben az üzleti terv pontszáma kétszeres súllyal kap helyet. Tehát, ha valakinek a K=70 és az Ü=85, annak a pontszáma (70+170)/3=80.
 
A pontszámok alapján az alábbi kategóriákat ("érmeket") határoztuk meg (a zárójelben az adott éremmel rendelkező ügyfelek százalékos aránya látható):
 
 66 pontig VAS (18%)
 75 pontig BRONZ (33%)
 84 pontig EZÜST (41%)
 84 pont felett ARANY (8%).
 
Fontos tudni, hogy a pontszámok (és ezzel együtt érmek) folyamatosan változnak. A későbbiek során az MVA felé benyújtandó adatszolgáltatások, nyomonkövetési jelentések, illetve a MÁK felé teljesítendő beszámolók és kifizetési igénylések határidőre és megfelelő minőségben történő beküldése pluszpontokat, míg a határidők elmulasztása, a hibák mínusz pontokat fognak jelenteni. Kérjük, mindig kövesse az útmutatásokat, és akkor aranyéremmel fogja tudni zárni a projektet!
 
Amennyiben jelenleg alacsonyabb kategóriába esett, az azt jelenti, hogy a vállalkozás indításához elégséges szintet ért el, de a vállalkozás fenntartása és a támogatott projekt sikeres lezárása érdekében fokozott együttműködésére számítunk, különös tekintettel az adatszolgáltatási és jelentéstételi kötelezettségeire. Ezek teljesítése alapján lehetősége nyílik magasabb kategóriába kerülni a következő mérföldkő elérésekor, ami közös érdekünk, hiszen a vállalkozás eredményes működése és az ehhez kapcsolódó támogatás lehívása közös célunk.